Kurban

 

2025 Adak, Akika ve Şükür Kurbanları

 

15 yıl önce kurulan Çare Derneği, günümüze kadar her yıl çeşitli faaliyetlerle iyilik köprüleri kurup günümüze kadar milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştı. Bu yıl da "Kurbanınız Çare Olsun!" sloganımızla, özellikle Gazze'de yaşanan zorluklara dikkat çekiyor ve katil israil tarafından gerçekleştirilen bu soykırımı en şiddetli şekilde lanetleyip artık son bulmasını arzu ediyoruz.

Adak, Akika ve Şükür Kurbanları Nedir?

  • Adak kurbanı: Bir şeyin gerçekleşmesi şartına bağlı olarak adanan ve gerçekleştiğinde kesilmesi vacip olan kurban.
  • Akika kurbanı: Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen ve müstehap olan (yapıldığında sevap kazandıran) kurban.
  • Şükür kurbanı: Bir nimete kavuşma ya da arzu edilen bir amaca ulaşma sonucunda şükür ifadesi olarak kesilen ve müstehap olan kurban.

Ölü adına kurban kesmek gibi bir ibadet olmamakla birlikte, bazı fakihler sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesilebileceğine cevaz vermiştir.

Adak, Akika ve Şükür Kurbanlarının Hisse Bedeli Ne Kadar?

Kurban hisse bedeli, büyükbaş hayvanlarda 7 hisseye bölünerek hesaplanır. Bir hisse bedeli 3.700 TL olarak belirlenmiştir. Küçükbaş kurbanda ise bir kurban bedeli 4.200TL olarak belirlenmiştir.

Neden Çare Derneği’ne Kurban Bağışı Yapmalıyım?

  • 14 yıllık güvenilir ve şeffaf hizmet geçmişimizle siz değerli bağışçılarımızın güvenini kazandık.
  • 15 ülke ve milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşarak, yardım elinizi dünyanın dört bir yanındaki kardeşlerimize uzatıyoruz.
  • Kurbanların İslami usullere göre kesilmesi ve dağıtılmasını sağlayarak, ibadetlerinizi en doğru şekilde yerine getiriyoruz.
  • Kesim esnasında çekilen videolarla sürecin şeffaflığını göstererek, bağışçılarımızın gönül rahatlığıyla kurbanlarını emanet etmelerini sağlıyoruz.
  • Sadece vacip kurbanlarınızın değil, yıl içerisinde de binlerce adak, akika ve şükür kurbanlarınızın kesimini yaparak dini vecibelerinizi yerine getirme tecrübesine sahibiz.
  • Vekâletle kolay ve hızlı kurban bağışı imkanı sunarak, siz değerli bağışçılarımıza zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın hizmet veriyoruz.
  • İhtiyaç sahiplerine hediyelerinizi ulaştırarak, Çare Derneği olarak gönül coğrafyamızda paylaşma ve yardımlaşma ruhunu yayıyoruz.

Kurban Bağış Süreci: Adım Adım Rehber

  1. Kurban Bağışınızı Yapın: Kurbanlarınızı vekâlet yoluyla Çare Derneği'ne bağışlamak için, banka hesap numaralarına havale/EFT/FAST yoluyla, web sitemizden online bağışla veya derneğimize gelerek makbuz karşılığında elden ödeme yapabilirsiniz.
  2. Hisse Dağılımı: Kurban hisseleriniz, bağışçılarımızın talepleri ve ihtiyaç durumuna göre, derneğimiz tarafından kurban organizasyonu yapılacak ülkeler arasında paylaştırılır.
  3. Kurbanlık Seçimi: Çare Derneği çalışanları, organizasyonun düzenleneceği ülke ve bölgelerde, İslami kurallara uygun olarak kurbanlık hayvanları titizlikle seçer ve satın alır.
  4. Kurban Kesimi: İhtiyaç sahini ülke belirlenip kesimi gerçekleşir.
  5. Kesim Videoları: Kurban kesimi sırasında, hisse sahiplerinin isimlerinin tek tek okunduğu videolar çekilir ve izleme linkleri hisse sahiplerine SMS ile ulaştırılır, böylece bağışçılar kesim sürecini ve neticesini takip edebilir.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesimi

Adak, akika ve şükür kurbanlarınızı kişisel olarak ya da vekalet yoluyla başkasına kestirebilirsiniz. Vekaletle kurban kesimi için bulunduğunuz yerdeki birine, başka bir yerdeki kişiye veya bir kuruma vekalet verebilirsiniz. Vekalet, sözlü veya yazılı olarak, telefon, internet, faks gibi iletişim araçlarıyla da verilebilir.

Çare Derneği olarak yıl içinde de adak, akika ve şükür kurbanlarınızı kesmeye ve emanetlerinizi gönül coğrafyalarına ulaştırmaya hazırız! Bu özel kurbanlarınızı bizimle paylaşarak dünya genelindeki ihtiyaç sahiplerine yardım elinizi uzatabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Kurban hisse bedeli ne kadar?

Bir büyükbaş kurbanın 7 hissesinden biri 3.700 TL tutarındadır. Bir Küçükbaş kurban da 4.200 TL tutarındadır.

Adak kurbanı düğün vb. toplantılarda ikram edilebilir mi?

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler. Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan ve dinen fakir olan kimseler yiyebilirler. Düğün vb. toplantılarda fakirlerin yanı sıra zenginler de bulunabileceğinden adak kurbanının bu gibi yerlerde ikram edilmesi caiz olmaz. Eğer böyle bir durumda adakta bulunan kişinin kendisi, usûl veya fürûundan birisi ya da zengin biri yemiş bulunursa, yenilen miktarın bedeli fakirlere tasadduk edilmelidir.

Kurban kesmeyi adayan bir kimse bu adaktan vazgeçebilir mi?

Kur’an’da değişik yerlerde; verilen sözde durulması, ahde ve akitlere bağlı kalınması (Mâide, 5/1; İsrâ, 17/34), Allah’a verilen sözün tutulması (Nahl, 16/91) emredilir ve yapılan adakların yerine getirilmesi istenir. Ayrıca kişinin yaptığı adağa uygun davranması iyi kulların vasıfları arasında sayılır (İnsan, 76/7).

Bir küçükbaş kurban etmeyi adayan kişi mutlaka küçükbaş kurban mı kesmelidir? Bir büyükbaş hayvana ortak olabilir mi?

Bir koç kesmeyi adayan kimse koç kesebileceği gibi koyun veya keçi de kesebilir. Çünkü bunlar aynı cinsten (davar) kabul edilmektedir. Aynı şekilde bu kişinin ibadet niyetiyle kesilecek olan bir sığıra hissedar olarak girip adağını yerine getirmesi de mümkündür. Çünkü amaç kurban kesmektir. Bu şekilde de amaç yerine gelmiş olur. Ancak sığır kesmeyi adayan kişinin, koyun kesmesi ile adağı yerine gelmiş olmaz. Cins belirlemeksizin “bir kurban keseceğim” diye adakta bulunan bir kimse ister koyun, isterse de sığırdan bir hisseye girerek dilediği cinsten bir kurbanlık hayvan kesebilir.

Rüyada kurban kesmeyi adayan kişi, bu adağını yerine getirmeli midir?

Peygamberlerin dışındaki insanların gördükleri rüyalar, kesin bir hüküm ifade etmediği gibi bu rüyaların bağlayıcılığı da yoktur. Bu itibarla rüyada kurban kesmeyi adayan kişinin, bu adağını yerine getirmesi gerekmez.

“Çocuğum sağ-salim doğarsa bir kurban keseceğim.” diye adakta bulunan kimsenin ikiz çocuğu olursa kaç kurban kesmelidir?

“Çocuğum sağ-salim doğarsa kurban keseceğim” şeklindeki adak mutlak/herhangi bir şartla kayıtlanmamış bir adaktır. Çünkü bu ifadede hem “çocuk” hem de “kurban” kelimeleri kayıtsız olarak kullanılmıştır. Bu itibarla bu kimse, doğan çocuk sayısına bakmaksızın dilediği türden bir kurban kesmekle adağını yerine getirmiş olur

Kurbanları hangi mezhebe göre kesiyorsunuz?

Kurban kesimlerimizi Diyanet İşleri Başkanlığının 2018-31 no.lu kararlarına bağlı kalarak ehl-i sünnet vel-cemaatin dört mezhebine uygun olarak kesmekteyiz.

Bağışladığım adak, akika veya şükür kurbanım kimlere ulaştırılıyor?

Vekaletlerini verdiğiniz kurbanlar, kesimin ardından eşit paylara bölünerek kesimini gerçekleştirdiğimiz ülkenin acil ihtiyaç bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine, muhacirlere, kimsesizlere, savaş mağdurlarına, doğal afet mağdurlarına, yetimlere, yetim ailelere, yaşlılara ve yoksullara ulaştırılır.

Kurban kesim videolarını bize gönderiyor musunuz?

Kurbanlarınız kesildiğinde tarafınıza "kurbanınızın kesildiğine dair" bilgilendirme sms’i gelir. Bu SMS’ten sonra en geç 10 gün içinde de isminizin okunduğu kurban kesim videosu tarafınıza mesaj yoluyla ulaştırılır.

“Biz sadece vesileyiz.”

Sık Sorulan Sorular
Tümünü Göster
Kurban ne demektir, hükmü nedir?
Kimler kurban kesmelidir?
Kurbanla ulaşılmak istenen temel hedefler nelerdir?
Yardım kuruluşlarına vekâlet verilebilir mi?
Kurban kesiminde vekâletimizi size nasıl ulaştırabiliriz?
HABERLERİ
Paylaş